Artificial Intelligence

Artificial Intelligence (AI) is een van de drijvende krachten achter innovatie en economische groei in zowel Nederland als Europa. Als door de overheid aangemerkte ‘sleuteltechnologie’ biedt AI enorme mogelijkheden om sectoren zoals gezondheidszorg, landbouw, logistiek en maakindustrie te transformeren. Tegelijkertijd brengt de ontwikkeling van AI hoge kosten en technische uitdagingen met zich mee, vooral voor kleine en middelgrote ondernemingen (mkb). Om deze barrières te overwinnen en bedrijven te ondersteunen bij de ontwikkeling en implementatie van AI-toepassingen, zijn er diverse subsidies beschikbaar op nationaal en Europees niveau. Deze financiële steun stimuleert onderzoek, ontwikkeling en adoptie van AI, waardoor bedrijven concurrerend blijven in een snel veranderende digitale economie. Bovendien dragen subsidies bij aan bredere maatschappelijke doelen, zoals verduurzaming, veiligheid en het verbeteren van de levenskwaliteit.

Subsidies en Artificial Intelligence voor Nederlandse bedrijven

Wij zien een toenemende hoeveelheid subsidies die AI de ruimte geven. Dit gaat om laagdrempelige regelingen zoals de WBSO maar ook de wat complexere instrumenten zoals de MIT R&D waarbinnen zowel binnen de reguliere call ruimte is voor AI-projecten als de recenter gelanceerde MIT R&D AI call die enkel voor AI is bedoeld. Gelet op de snelle ontwikkelingen binnen het domein zien we dat men steeds kritischer kijkt naar de materie. In het begin viel elk AI-project in de smaak, nu filtert men meer (o.a. vanwege toegenomen aanbod) en kijkt men naar de recente ontwikkelingen en toegevoegde waarde ten opzichte van wat er al is. De grote variëteit aan regelingen zorgt ervoor dat de financiering ook uiteenloopt. Dit kan variëren van enkele tienduizenden euro’s tot aan meerdere miljoenen.

AI past dan ook onder zowel algemene innovatiesubsidies als onder specifiek opgerichte subsidies zoals de MIT als onder AI-subsidieprogramma’s zoals AiNed (zie hieronder).

De subsidies richten zich op een brede range aan partijen:

  • Mkb-bedrijven (waaronder startups): Vooral bedrijven die willen innoveren maar beperkte middelen hebben maar zich wel richten op baanbrekende AI-technologieën.
  • Grote bedrijven: Voor grootschalige AI-implementaties en samenwerkingen met onderzoeksinstellingen.
  • Onderzoeksinstellingen en consortia: Voor gezamenlijke AI-projecten met bedrijfsleven en academische partners.

Welke subsidies zijn er onder meer beschikbaar?

Nationaal (Nederland):

  • MIT-regeling (MKB-Innovatiestimulering Topsectoren): Ondersteunt mkb-bedrijven die samenwerken aan innovatieprojecten, inclusief AI.
  • Innovatiekrediet: Financiert risicovolle en innovatieve AI-projecten met een focus op technologische ontwikkeling.
  • AiNed: diverse calls waarbij het doel van het programma is een in 2027 sterk AI-ecosysteem in Nederland.
  • EFRO-programma’s: Kansen voor West, SNN, OP-Zuid en OP-Oost.

Europees (EU):

  • Horizon Europe: Het grootste Europese subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie, met aanzienlijke budgetten voor AI-onderzoek en toepassingen.
  • Digital Europe Programme (DEP): Gericht op de adoptie van digitale technologieën, inclusief AI, door bedrijven en overheden.
  • EIC Accelerator: Ondersteunt innovatieve startups en mkb-bedrijven bij baanbrekende AI-ontwikkelingen.
  • Eurostars: Een programma dat zich richt op het ondersteunen van R&D-projecten geleid door Mkb’s, met een focus op innovatieve technologieën zoals AI. Het faciliteert internationale samenwerking en cofinanciering tussen deelnemende landen.

Interesse?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

Inhoud

Interesse?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Wij staan klaar om uw vragen te beantwoorden en samen te kijken naar de beste subsidies voor uw situatie.

Interesse?

100+ Toonaangevende klanten