De Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) regeling is ontworpen om de Nederlandse klimaatdoelen te ondersteunen. Het programma richt zich op projecten die de CO2-uitstoot aanzienlijk kunnen verminderen door middel van innovatieve energie- en klimaatoplossingen. Met drie specifieke missies, namelijk Elektriciteit, Gebouwde Omgeving en Industrie, probeert de regeling unieke en veelbelovende ideeën in de onderzoeks- en ontwikkelingsfase tot rijpheid te brengen. De MOOI-regeling biedt belangrijke financiële ondersteuning aan samenwerkingen tussen bedrijven en onderzoeksinstellingen, waardoor de technische en financiële risico’s van innovatieve projecten kunnen worden gemitigeerd. Door de focus op innovatiebeleid draagt MOOI bij aan een duurzame toekomst en biedt het een platform voor baanbrekende oplossingen.
De MOOI-regeling richt zich op samenwerkende partijen uit verschillende disciplines die gezamenlijk werken aan innovatieve oplossingen voor CO2-reductie. Projecten moeten worden ingediend door een samenwerkingsverband van minimaal drie ondernemingen die niet tot dezelfde groep behoren. Specifieke focus ligt op mkb’s en onderzoeksorganisaties die zich bezighouden met industriële innovatie en duurzaamheid.
Voor 2025 is dit nog onbekend. Voor de openstelling in 2024 was de deadline voor definitieve aanvragen op 5 september.
Interesse in een van de subsidies of heeft u een vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier, telefoon of e-mail.
We organiseren een kennismakingsgesprek waarin we gezamenlijk het projectidee bespreken en beoordelen. Hierbij brengen we de innovatiekracht, samenwerking en haalbaarheid in kaart.
We stellen een kort plan van aanpak op waarin het projectidee bondig wordt uitgewerkt. Dit document wordt ingediend bij RVO ter beoordeling. Bij een positieve reactie kunnen we verder met de volgende stap.
We werken een gedetailleerd projectplan uit, inclusief technische specificaties, mijlpalen, begroting en andere vereisten. Hierbij wordt het plan opgesteld volgens de SMART-methodiek om te zorgen voor een helder en haalbaar traject.
Samen met de betrokken partijen verzamelen we alle relevante stukken, zoals financiële gegevens, samenwerkingsovereenkomsten, mkb-verklaringen en andere verplichte bijlagen.
We dienen de volledige aanvraag in via het online portaal van RVO. Hierbij wordt gecontroleerd of alles correct en compleet is aangeleverd.
Gedurende de beoordeling door RVO staan we klaar om te ondersteunen bij vragen of aanvullingsverzoeken. We zorgen ervoor dat alles tijdig en accuraat wordt aangeleverd.
Projecten die bijdragen aan de reductie van CO₂-uitstoot door innovatieve energie- en klimaatoplossingen komen in aanmerking. Daarnaast moeten deze projecten passen binnen de specifieke thema’s van de MOOI-missies: Elektriciteit, Gebouwde Omgeving en Industrie.
Aanvragen kunnen worden ingediend door samenwerkingsverbanden bestaande uit minimaal drie ondernemingen die niet tot dezelfde groep behoren. Onderzoeksorganisaties kunnen ook deelnemen, mits zij niet meer dan 50% van de totale subsidiabele projectkosten voor hun rekening nemen
Nee, individuele aanvragen zijn niet toegestaan. Er is een samenwerking vereist met andere partijen, zoals onderzoeksorganisaties en andere ondernemingen, om een multidisciplinair samenwerkingsverband te vormen.
Ja, voor een MOOI-subsidieaanvraag is een vooraanmelding van uw plan met de voorgestelde samenwerking verplicht. Dit helpt bij het toetsen van de geschiktheid van uw projectidee binnen de MOOI-regeling.
De minimale subsidiabele projectkosten per project bedragen €2 miljoen. De maximale subsidie die per project kan worden aangevraagd is €4 miljoen.
Interesse in een van de subsidies of heeft u een vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier, telefoon of e-mail.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit.Lorem ipsum.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom subsidies via onze nieuwsbrief.
©2025 EIFFEL Subsidies - Alle rechten voorbehouden.