Je hebt het goede nieuws ontvangen: je subsidieaanvraag is goedgekeurd. Na vaak een aantal weken / maanden van voorbereidingen en vervolgens afwachten is dit een belangrijke mijlpaal. Maar wat nu? Het proces begint pas echt nadat de subsidie is toegekend. In deze blog nemen we je mee door de belangrijkste stappen die volgen na goedkeuring, zodat je precies weet wat je te wachten staat en hoe je het maximale uit je subsidie haalt.
De eerste stap na goedkeuring is het ontvangen van de subsidiebeschikking. Dit document is je officiële bewijs van toekenning en bevat essentiële details, zoals:
Het is belangrijk om deze beschikking grondig te lezen en te begrijpen. Mis je een detail of voldoe je niet aan de voorwaarden dan kan dit later problemen opleveren, zoals terugbetaling van de subsidie.
Nu de goedkeuring binnen is (en vaak de eerste betaling volgt) kun je beginnen met de uitvoeringsfase. Dit betekent dat je een concreet plan moet maken voor de uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten. Of je nu een gebouw verduurzaamt, een innovatief product ontwikkelt, of een maatschappelijk project opstart, het is essentieel om de voortgang te monitoren en aan de gestelde eisen te voldoen.
Wat moet je doen tijdens de uitvoering?
Ook is het mogelijk om wijzigingen door te geven, deze kunnen zowel inhoudelijk als financieel van aard zijn. In overleg is er veel mogelijk maar kaart het tijdig aan!
Met regelmatige controles en rapportages zorg je ervoor dat je project op koers blijft en dat je aan de eisen van de subsidie voldoet.
Zodra het project is afgerond, komt de belangrijkste stap: de eindrapportage. Hierin toon je aan dat je hebt voldaan aan alle subsidievoorwaarden en dat de middelen doelmatig zijn besteed.
Hoe stel je een goede eindrapportage op?
Een zorgvuldig opgestelde eindrapportage is essentieel om het project succesvol af te ronden en het volledige subsidiebedrag te ontvangen.
Na de eindrapportage beoordeelt de subsidieverstrekker of je aan alle verplichtingen hebt voldaan. Als alles in orde is, ontvang je het resterende bedrag (indien van toepassing). Soms kan de subsidieverstrekker aanvullende vragen stellen of om extra bewijs vragen. Zorg dat je tijdens dit proces bereikbaar bent en snel reageert.
In sommige gevallen moet je ook na afronding van het project nog monitoringgegevens aanleveren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de energiebesparing na verduurzaming of de maatschappelijke impact van een project. Dit kan enkele maanden tot jaren duren, afhankelijk van de regeling
De goedkeuring van een subsidie markeert het begin van een belangrijk proces. Door goed voorbereid te zijn en tijdens elke fase overzicht te houden, vergroot je niet alleen de kans op een succesvol project, maar haal je ook het maximale uit de subsidie. Heb jij vragen over wat er na goedkeuring gebeurt of hoe je je project het beste kunt beheren? Neem contact op – we helpen je graag verder!
Interesse gekregen na het lezen van deze update? Of wil je weten wat wij voor u kunnen betekenen?
Interesse gekregen na het lezen van deze update? Of wil je weten wat wij voor u kunnen betekenen?
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom subsidies via onze nieuwsbrief.
©2025 EIFFEL Subsidies - Alle rechten voorbehouden.