BREEAM-subsidie (via Milieu-investeringsaftrek – MIA)

Budget: voor 2025 bedraagt het MIA-budget €144 miljoen. Het exacte subsidiepercentage is afhankelijk van de categorie waarin het bedrijfsmiddel valt.
Doelgroep: vastgoedontwikkelaars, gebouweigenaren en investeerders die investeren in duurzame nieuwbouw of renovatieprojecten die voldoen aan de BREEAM-NL criteria.
Deadline: aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 31 december 2025.

Voor wat?

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) ondersteunt investeringen in duurzame gebouwen die zijn (of worden) gecertificeerd met BREEAM-NL. Het gaat om zowel nieuwbouw als renovatie van utiliteitsgebouwen die voldoen aan specifieke duurzaamheidseisen zoals vastgelegd in de Energielijst/Milieulijst van de RVO.

Subsidiebedrag

Via de MIA is tot 45% van de investeringskosten fiscaal aftrekbaar van de winst (bovenop de reguliere afschrijving). Dit levert een netto belastingvoordeel op van maximaal 14%.

Voor wie?

  • Vastgoedontwikkelaars
  • Gebouweigenaren
  • Institutionele beleggers
  • Bedrijven die investeren in duurzame utiliteitsbouw

Wanneer aanvragen?

De aanvraag voor MIA moet binnen 3 maanden na opdrachtverstrekking worden ingediend bij RVO. De regeling loopt doorlopend tot en met 31 december 2025, zolang er budget beschikbaar is.

Wat is BREEAM?

BREEAM-NL is een internationaal erkende beoordelingsmethode die de duurzaamheid van gebouwen en bouwprojecten meet. De afkorting staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is ontwikkeld om de milieuprestaties van gebouwen inzichtelijk te maken. In Nederland is BREEAM-NL de standaard voor het objectief beoordelen van hoe duurzaam een gebouw is ontworpen en gerealiseerd.

De methode kijkt niet alleen naar het energieverbruik van een gebouw, maar beoordeelt een breed scala aan duurzaamheidsthema’s, waaronder materiaalgebruik, waterbeheer, binnenmilieu, afval, mobiliteit, ecologie en management. Hierdoor geeft een BREEAM-certificering een integraal beeld van de milieubelasting en duurzaamheidsprestaties van een gebouw.

Projecten worden beoordeeld op basis van een score die leidt tot een kwalificatie: Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding. Hoe hoger het niveau, hoe duurzamer het gebouw. Deze kwalificatie wordt steeds vaker gevraagd of gewaardeerd door investeerders, huurders en overheden. Het laat zien dat een gebouw toekomstbestendig is, goed scoort op duurzaamheid en gezondheid, en past binnen de doelstellingen van de energietransitie.

Een belangrijk voordeel van BREEAM-NL is dat het niet alleen leidt tot imago- en waardevermeerdering, maar ook tot fiscale voordelen. Gebouwen die worden ontwikkeld of gerenoveerd volgens de BREEAM-methodiek komen vaak in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en mogelijk ook voor de Vamil en EIA. Dat maakt duurzaam bouwen ook financieel aantrekkelijk.

Daarnaast stimuleert BREEAM ontwerpkeuzes die bijdragen aan lagere operationele kosten, zoals verminderde energievraag, efficiënter watergebruik en beter onderhoud. Ook draagt het bij aan een gezondere werkomgeving, wat de productiviteit en het welzijn van gebruikers verhoogt.

 

Voorwaarden voor BREEAM-NL Certificering

  • Deelnemers moeten gebouweigenaren of vastgoedontwikkelaars zijn, en kunnen zowel individuele ondernemers als bedrijven binnen een samenwerkingsverband zijn.
  • Het project moet bijdragen aan duurzame bouwpraktijken en energiebesparing, en moet voldoen aan de eisen van BREEAM-NL voor certificering.
  • Het project moet beginnen na het verkrijgen van het BREEAM-NL certificaat, dat wordt afgegeven zodra het ontwerp of de uitvoering voldoet aan de BREEAM-eisen.
  • Het certificeringsproces moet binnen een redelijke tijdsperiode na de oplevering van het project worden afgerond, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het project.
  • Voor projecten die samenwerken met publieke instanties, zoals gemeenten of provincies, geldt dat de subsidie- en belastingvoordelen die voortkomen uit BREEAM-NL enkel voor de private partij zijn; publieke instanties kunnen geen directe voordelen van BREEAM-NL ontvangen.

Deadline

Aanvragen voor BREEAM-NL certificering kunnen doorlopend worden ingediend, maar het is raadzaam om dit in een vroeg stadium van het project te doen om voldoende tijd voor beoordeling en certificering te garanderen.

Interesse?

Interesse in een van de subsidies of heeft u een vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier, telefoon of e-mail.

Stappen voor BREEAM-subsidie (via Milieu-investeringsaftrek – MIA)

search

Inventarisatie

In een eerste gesprek onderzoeken we de match tussen uw projectplan en de BREEAM-NL eisen. We kijken of uw project voldoet aan de criteria voor BREEAM-certificering en onderzoeken of er aanvullende subsidies of fiscale voordelen beschikbaar zijn, zoals de MIA/Vamil of EIA die specifiek van toepassing kunnen zijn op onderdelen van uw project.

description

Analyse

We bespreken het definitieve projectplan en verzamelen de benodigde documenten, zoals het ontwerp, de specificaties van de duurzame technieken, en de begroting. Deze gegevens helpen ons een solide aanvraag voor het BREEAM-certificaat op te stellen en in te dienen.

send

Certificering en indienen

Nadat het project is goedgekeurd voor BREEAM-NL certificering, krijgt u de officiële BREEAM-score voor uw gebouw. Dit proces kan enkele weken duren, afhankelijk van de complexiteit van het project. Bij toekenning ontvangt u het certificaat en kunt u de fiscale voordelen zoals MIA/Vamil en EIA aanvragen.

balance

Wacht op beoordeling

De beoordeling van het certificaat kan variëren. In sommige gevallen krijgt u direct een beschikking, terwijl er in andere gevallen aanvullende informatie nodig is om het certificaat te verlenen.

verified

Start project

Na toekenning van het BREEAM-NL certificaat kunt u verder gaan met de uitvoering van uw project, rekening houdend met de noodzakelijke rapportage- en monitoringverplichtingen die horen bij het behalen van BREEAM-certificering.

Veelgestelde vragen

Gebouweigenaren, vastgoedontwikkelaars en bedrijven die hun panden willen verduurzamen en voldoen aan de BREEAM-NL eisen kunnen in aanmerking komen voor certificering. Het is beschikbaar voor zowel nieuwbouwprojecten als bestaande gebouwen die gerenoveerd worden.

Ja, ook gemeentelijke instanties kunnen een BREEAM-NL certificaat aanvragen voor duurzame bouwprojecten of renovaties van gemeentelijke gebouwen. Dit kan bijvoorbeeld voor scholen, sportcomplexen of kantoren van de gemeente.

De fiscale voordelen die voortkomen uit BREEAM-NL zijn afhankelijk van het certificeringsniveau dat behaald wordt. Dit kan variëren van belastingaftrekken via de MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving Milieu-investeringen), tot lagere operationele kosten door duurzame investeringen. Er is geen vast maximumbedrag, aangezien dit afhankelijk is van de grootte van het project en het behaalde BREEAM-niveau.

Een project kan direct starten zodra het ontwerp van het gebouw of de renovatie aan de eisen van BREEAM-NL voldoet. Het proces van certificering kan parallel aan de bouw plaatsvinden, waarbij tussentijdse beoordelingen mogelijk zijn om het eindniveau van certificering te behalen.

De beoordeling van een BREEAM-NL aanvraag varieert afhankelijk van de complexiteit en grootte van het project. Het certificeringsproces kan enkele weken tot enkele maanden duren. Dit omvat zowel de evaluatie van het ontwerp als de uiteindelijke bouwkwaliteit. Het is belangrijk om ruim van tevoren met de aanvraag te beginnen om vertragingen te voorkomen.

Inhoud

Subsidie aanvragen?

Interesse in een van de subsidies of heeft u een vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier, telefoon of e-mail.

Subsidie aanvragen?

100+ Toonaangevende klanten

Relevante subsidies